- 250g świeżego szpinaku
- 130g sera feta
- 1 ciasto francuskie
- 1 średnia cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 rozmącone jajka
- 5dag tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie przekładamy do okrągłej formy. Obcinamy wystające końce, których użyjemy do udekorowania wierzchu tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy suche ziarna fasoli, aby spód nie był za wysoki. Rozgrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy około 8 min.
W międzyczasie cebulę i czosnek szklimy na maśle. Dodajemy posiekany szpinak, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy wszystko będzie miało konsystencję papki dodajemy rozdrobnioną fetę i starty parmezan. Gdy farsz trochę przestygnie przekładamy do miski i łączymy z jajkami.
Wylewamy do formy z podpieczony spodem. Dekorujemy wierzch tarty pozostałymi kawałkami ciasta. Pieczemy w 180C około 30min.
Polecam podawać z barszczem czerwonym.
Polecam również tartę ze szpinakiem na kruchym cieście.
Tarta jest wyśmienita! Barszcz tylko z niebieskiego kubka:)
OdpowiedzUsuńTarta wyszła pyszna. Zamiast fety i parmezanu dałam mozarellę, bo tylko taki ser miałam.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis u mnie nawet Ci co nie lubia szpinaku skusili sie na kawalek tarty
OdpowiedzUsuń