Barszcz czerwony

 Na wzmocnienie po długiej imprezie. Koniecznie z dużą ilością czosnku i pieprzu...

Składniki:
  • 5 buraków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 kostka knorr
  • 1,5 łyżki wegety
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 szklanki zakwasu na barszcz
  • 2 ząbki czosnku


Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić buraki pokrojone w plastry, marchewki, pietruszkę, seler, kostkę knorra, wegetę, ocet winny, liście laurowe i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 1h 45 min. Potem dodać majeranek, zakwas na barszcz i wyciśnięte ząbki czosnku. Jeżeli barszcz jest za kwaśny można dodać łyżkę cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bardzo dobrze smakuje z pasztecikami, tartą ze szpinakiem lub parówkami w cieście francuskim.

2 komentarze: