Składniki:
- 5 buraków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 1 kostka knorr
- 1,5 łyżki wegety
- 2 łyżki octu winnego
- 2 liście laurowe
- 20 ziarenek pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 szklanki zakwasu na barszcz
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić buraki pokrojone w plastry, marchewki, pietruszkę, seler, kostkę knorra, wegetę, ocet winny, liście laurowe i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 1h 45 min. Potem dodać majeranek, zakwas na barszcz i wyciśnięte ząbki czosnku. Jeżeli barszcz jest za kwaśny można dodać łyżkę cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pyszny barszczyk. Najlepszy jaki jadłem
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam ;)
Usuń