Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim

Szpinak, feta i czosnek to idealne połączenie, a na dodatek ciasto francuskie...

 Składniki:
  • 250g świeżego szpinaku
  • 130g sera feta
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 średnia cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 rozmącone jajka
  • 5dag tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie przekładamy do okrągłej formy. Obcinamy wystające końce, których użyjemy do udekorowania wierzchu tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy suche ziarna fasoli, aby spód nie był za wysoki. Rozgrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy około 8 min.

W międzyczasie cebulę i czosnek szklimy na maśle. Dodajemy posiekany szpinak, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy wszystko będzie miało konsystencję papki dodajemy rozdrobnioną fetę i starty parmezan. Gdy farsz trochę przestygnie przekładamy do miski i łączymy z jajkami.
Wylewamy do formy z podpieczony spodem. Dekorujemy wierzch tarty pozostałymi kawałkami ciasta. Pieczemy w 180C około 30min.



Polecam podawać z barszczem czerwonym.



3 komentarze:

  1. Tarta jest wyśmienita! Barszcz tylko z niebieskiego kubka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wyszła pyszna. Zamiast fety i parmezanu dałam mozarellę, bo tylko taki ser miałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis u mnie nawet Ci co nie lubia szpinaku skusili sie na kawalek tarty

    OdpowiedzUsuń