Prażone z piekarnika

Prażone jak wiadomo najlepiej smakuje z ogniska, ale gdy nie mamy takich możliwości wersja z piekarnika też sprawdza się doskonale.

Składniki: 
  • 10 średnich ziemniaków
  • 50 cm kiełbasy podwawelskiej
  • 100g boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki smalcu
  • sól, pieprz





Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o szerokości około 4mm. 
  2. Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w plasterki.
  3. Cebulę pokroić w półksiężyce.
  4. Boczek pokroić w kostkę lub paseczki.
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć dwie warstwy ziemniaków. Każdą warstwę z osobna posolić i popieprzyć.
  6. Kolejno nałożyć połowę kiełbasy, boczku i cebuli.
  7. Następnie wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków. Popieprzyć i posolić.
  8. Kolejno nałożyć drugą połowę kiełbasy, boczku i cebuli.
  9. Na końcu idzie warstwa ziemniaków, którą solimy i pieprzymy i dodajemy 2 łyżeczki smalcu.
  10. Pieczemy w piekarniku na 190C przez 1h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz