Pene a la carbonara

Miałam okazję spróbować tego dania u mojej przyjaciółki i bardzo przypadło mi do gustu...

Składniki (na 4 osoby):
  • 320g makaronu pene
  • 100g wędliny
  • 2 cebule
  • 1 śmietana 30% (400g)
  • 80g parmezanu
  • 30 oliwek
  • bazylia





Sposób przygotowania:

Wędlinę drobno pokrojoną podsmażyć na maśle. Dodać cebule i smażyć, aż się zeszkli. Dodać śmietanę, lekko osolić i gotować na patelni, aż zgęstnieje około 20 min. W między czasie ugotować makaron pene. Do sosu dodać makaron, oliwki, bazylię, 1/2 parmezanu i wymieszać. Resztę parmezanu posypać po wierzchu i poczekać chwilę, aż się rozpuści. Można podawać na patelni!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz