Panzanella

Dla miłośników kuchni włoskiej. Wymagająca w przygotowaniu ale naprawdę warto, bo smak ma wyjątkowy...

Składniki:
  • 125 g czerstwego chleba focaccia z ziołami  lub ciabaty
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 filety anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • bazylia do przybrania

Sposób przygotowania:
  1. Kupić lub upiec parę dni wcześniej foccacię.
  2. Chleb pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. Przełożyć do dużej miski.
  3. Pomidory pokroić w ćwiartki na talerzu, aby nie stracić soku. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ posiekać i dodać do kostek chleba. Skropić oliwą, wymieszać, przykryć i odstawić na 30 min.
  4. Papryki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na metalowej kratce i wstawić na gorący grill na 10 min, aż skórka sczernieje, a miąższ będzie miękki. Gorące papryki włożyć do plastikowej torebki, zawiązać worek i odstawić na 20 min, aby para rozmiękczyła skórkę. Ściągnąć skórkę i pokroić paprykę w cienkie paski. 
  5. Ogórek przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki. Resztę pokroić w kostkę.
  6. Do chleba dodać, resztę pomidorów pokrojonych w kostkę, paprykę, ogórek, kapary, posiekaną cebulę i posiekane anchois. Skropić 2 łyżkami czerwonego octu winnego i 1 łyżką octu balsamicznego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można udekorować listkami bazylii.
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.




2 komentarze:

  1. Do najłatwiejszych nie należy, ale danie jest raczej wykwintne - jak z prawdziwej włoskiej restauracji. Super na wieczór ze znajomymi.

    OdpowiedzUsuń