Składniki:
- 125 g czerstwego chleba focaccia z ziołami lub ciabaty
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 4 filety anchois
- 1 łyżka kaparów
- oliwa
- czerwony ocet winny
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- bazylia do przybrania
Sposób przygotowania:
- Kupić lub upiec parę dni wcześniej foccacię.
- Chleb pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. Przełożyć do dużej miski.
- Pomidory pokroić w ćwiartki na talerzu, aby nie stracić soku. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ posiekać i dodać do kostek chleba. Skropić oliwą, wymieszać, przykryć i odstawić na 30 min.
- Papryki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na metalowej kratce i wstawić na gorący grill na 10 min, aż skórka sczernieje, a miąższ będzie miękki. Gorące papryki włożyć do plastikowej torebki, zawiązać worek i odstawić na 20 min, aby para rozmiękczyła skórkę. Ściągnąć skórkę i pokroić paprykę w cienkie paski.
- Ogórek przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki. Resztę pokroić w kostkę.
- Do chleba dodać, resztę pomidorów pokrojonych w kostkę, paprykę, ogórek, kapary, posiekaną cebulę i posiekane anchois. Skropić 2 łyżkami czerwonego octu winnego i 1 łyżką octu balsamicznego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można udekorować listkami bazylii.
Musze wyprobowac ten przepis:)
OdpowiedzUsuńDo najłatwiejszych nie należy, ale danie jest raczej wykwintne - jak z prawdziwej włoskiej restauracji. Super na wieczór ze znajomymi.
OdpowiedzUsuń