Focaccia z ziołami

Dodatek do potraw włoskich. Idealnie nadaje się również na ziołowe grzanki do panzanelli...

Składniki:
  • 400 g pszennej mąki chlebowej (typ 1850)
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml wody o temp 50C
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół
  • gruba sól morska do posypania



Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, sól i drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać wodę, 2 łyżki oliwy i wyrobić ciasto. Dosypywać zioła podczas wyrabiania. 
  2. Umyć miskę i posmarować niewielką ilością oliwy. Z ciasta uformować kulę. Przełożyć do miski i kilkakrotnie obrócić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 
  3. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść i pozostawić na 10 min.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wyłożyć na blachę, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  5. Palcem zwilżonym w oliwie zrobić zagłębienia na całej powierzchni ciasta. Skropić pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać grubą solą morską. 
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230C przez 15 min, aż nabierze złocistej barwy.
Uwaga: Ciasto koniecznie musi wyrosnąć przed upieczeniem. W przeciwnym wypadku może nam wyjść zakalec.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz