![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgco30QqqFKam1VNvBlBtQPZkY454_6K-RZpmFk9T00ye0NwmFNugmhABa3SAqDc84HKtkHULyEq0KWQeCtG4m4kFBJfSGdVMC4T_iSRRp9BsIdXklImrVo7SIPJIEZu-jazZ1xklNqmVH0/s320/focaccia_02.jpg)
- 400 g pszennej mąki chlebowej (typ 1850)
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml wody o temp 50C
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki drobno posiekanych ziół
- gruba sól morska do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól i drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać wodę, 2 łyżki oliwy i wyrobić ciasto. Dosypywać zioła podczas wyrabiania.
- Umyć miskę i posmarować niewielką ilością oliwy. Z ciasta uformować kulę. Przełożyć do miski i kilkakrotnie obrócić. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ponownie zagnieść i pozostawić na 10 min.
- Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wyłożyć na blachę, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Palcem zwilżonym w oliwie zrobić zagłębienia na całej powierzchni ciasta. Skropić pozostałą 1 łyżką oliwy i posypać grubą solą morską.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 230C przez 15 min, aż nabierze złocistej barwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz