Ciasto:
Pozostałe składniki:
- 250-300g świeżego szpinaku
- 130g fety
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 rozmącone jajka
- 40 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 20 min.
- W międzyczasie cebulę i czosnek szklimy na maśle.
- Dodajemy posiekany szpinak i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kiedy szpinak będzie miał konsystencję papki dodajemy rozdrobnioną fetę i starty parmezan.
- Szpinak odstawić do ostygnięcia i połączyć z jajkami.
- Ciasto wyłożyć na formę do tarty i nakłuć widelcem. Można zostawić trochę ciasta do dekoracji.
- Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć fasolki na fałszywy wypiek.
- Piec w 180C około 15 min.
- Następnie wyciągnąć fasolki, wyłożyć farsz, udekorować tartę paseczkami z pozostałego ciasta i piec jeszcze około 15min.
wyglada jak z poludnia Wloch..:)
OdpowiedzUsuńgenialna:)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, że smakowało. Pozdrawiam ;)
UsuńPięknie wygląda,a jakiej średnicy jest forma na tą ilość składników?
OdpowiedzUsuńMoja forma na zdjęciu ma średnice:
Usuńdno: 23,5 cm
brzegi: 27,5 cm
Pozdrawiam