Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 50 cm kiełbasy podwawelskiej
- 100g boczku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki smalcu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki o szerokości około 4mm.
- Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w półksiężyce.
- Boczek pokroić w kostkę lub paseczki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć dwie warstwy ziemniaków. Każdą warstwę z osobna posolić i popieprzyć.
- Kolejno nałożyć połowę kiełbasy, boczku i cebuli.
- Następnie wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków. Popieprzyć i posolić.
- Kolejno nałożyć drugą połowę kiełbasy, boczku i cebuli.
- Na końcu idzie warstwa ziemniaków, którą solimy i pieprzymy i dodajemy 2 łyżeczki smalcu.
- Pieczemy w piekarniku na 190C przez 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz