Zupa krem ze świeżych pomidorów

Expresowa zupa ze świeżych pomidorów.

Składniki:
  • 6 większych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • świeżo mielony pieprz
  • płatki migdałów do podania




Sposób przygotowania:
  1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
  2. Czosnek i cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie.
  3. Dodajemy pomidory, marchewkę pokrojoną w kostkę i 2 szklanki bulionu.
  4. Gotujemy około 20 min i blendujemy.
  5. Następnie dodajemy, sól cukier, bazylię, pieprz i jeszcze chwilę gotujemy.
  6. Możemy podawać z migdałami, mozarellą i kapką śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz