Żurek śląski

Pożywny żurek na rozgrzanie w zimę. Można podawać w chlebie. Przepis na 4,5l garnek.

Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek kiełbasy
  • plaster boczku o szerokości około 0,5cm
  • 2 łyżki soli
  • 3 ziela agielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • 500ml zakwasu na żurek
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 mała śmietana 18%
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • jajka do podania



Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
  2. Zalać zimną wodą. Dodać boczek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości około 1h. Jak marchewka będzie już miękka, to pozostałe warzywa też.
  3. Dodać zakwas oraz majeranek i chwilę pogotować.
  4. Można dorzucić jeszcze czosnek jeżeli jest go za mało w zakwasie.
  5. Śmietanę rozmieszać z mąką i dodać do zupy.
  6. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Czas gotowania jajka około 11min. 





4 komentarze: