Składniki:
- 250-300g świeżego szpinaku
- 130g fety
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 40 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ciasto filo
- łyżka rozpuszczonego masła do klejenia ciasta
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek szklimy na maśle.
- Dodajemy posiekany szpinak i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kiedy szpinak będzie miał konsystencję papki dodajemy rozdrobnioną fetę i starty parmezan.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Trzy lub cztery płaty ciasto filo sklejamy ze sobą roztopionym lekko przestudzonym masłem. Ciasto filo lubi szybko wysychać, więc wyciągamy go z lodówki na samym końcu jak wszystko inne jest już gotowe.
- Ciasto dzielimy na kwadraty i wykładamy do foremek na babeczki. Nakładamy do środka szpinak a końce ciasta spinamy wykałaczkami.
- Pieczemy w 190C około 20 min, aż ciasto zacznie się rumienić.
Palce lizać! nikt im się nie oprze!!!
OdpowiedzUsuń