Sakiewki z ciasta filo z fetą i szpinakiem

Wytrawna przekąska z niezwykle cienkiego ciasta filo. Moja rodzina była zachwycona i wszystko zniknęło ze stołu w ekspresowym tempie.

Składniki:
  • 250-300g świeżego szpinaku
  • 130g fety
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ciasto filo
  • łyżka rozpuszczonego masła do klejenia ciasta
  • wykałaczki


Sposób przygotowania:
  1. Cebulę i czosnek szklimy na maśle.
  2. Dodajemy posiekany szpinak i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Kiedy szpinak będzie miał konsystencję papki dodajemy rozdrobnioną fetę i starty parmezan.
  4. Odstawiamy do wystudzenia.
  5. Trzy lub cztery płaty ciasto filo sklejamy ze sobą roztopionym lekko przestudzonym masłem. Ciasto filo lubi szybko wysychać, więc wyciągamy go z lodówki na samym końcu jak wszystko inne jest już gotowe.
  6. Ciasto dzielimy na kwadraty i wykładamy do foremek na babeczki. Nakładamy do środka szpinak a końce ciasta spinamy wykałaczkami.
  7. Pieczemy w 190C około 20 min, aż ciasto zacznie się rumienić.


1 komentarz: