Sos szafranowy

Mistrzowski sos szafranowy z przepisu mojej teściowej :). Idealnie nadaje się do ryb.

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 łyżek jogurtu
  • 1 malutki ogórek konserwowy
  • szczypta soli, pieprzu, cukru, kardamonu
  • szafran (trochę więcej niż szczypta)


Sposób przygotowania:
  1. Czosnek i ogórek konserwowy posiekać w drobniutką kostkę. 
  2. Masło roztopić na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, jogurt, sok z cytryny i wino ciągle mieszając.
  3. Następnie dodać czosnek, ogórka, wszystkie przyprawy i gotować aż wino odparuje.
  4. Konsystencje regulować winem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz