- 200g makaronu spaghetti
- 6 ząbków czosnku
- 14 pomidorków koktajlowych
- 6 plasterków boczku
- pół papryczki chilli
- pół kieliszka białego wina
- oliwa z oliwek
- parmezan do posypania
- sól, nitki chilli
Sposób przygotowania:
- Czosnek i papryczkę chilli posiekać. Boczek pokroić w kostkę.
- Ugotować makaron aldente (7g soli na 1litr wody). Ja użyłam trochę grubszego makaronu bucatini.
- Podsmażyć krótko boczek, posolić, podlać winem i chwilę pogotować, aż wszystko odparuje.
- Ściągnąć na chwilę z ognia. Dorzucić czosnek, papryczkę i nitki chilli i chwilę podsmażamy.
- Dolewamy oliwy z oliwek, wrzucamy makaron, pomidory przekrojone na pół i krótko mieszamy.
- Posypujemy po wierzchu niewielką ilością parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz