Spaghetti z boczkiem, czosnkiem, oliwą, pomidorkami koktajlowymi i chilli

Podpatrzone na wyjeździe narciarskim we Włoszech.

Składniki (na 2 osoby):
  • 200g makaronu spaghetti
  • 6 ząbków czosnku
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 6 plasterków boczku
  • pół papryczki chilli
  • pół kieliszka białego wina
  • oliwa z oliwek
  • parmezan do posypania
  • sól, nitki chilli



Sposób przygotowania: 
  1. Czosnek i papryczkę chilli posiekać. Boczek pokroić w kostkę.
  2. Ugotować makaron aldente (7g soli na 1litr wody). Ja użyłam trochę grubszego makaronu bucatini.
  3. Podsmażyć krótko boczek, posolić, podlać winem i chwilę pogotować, aż wszystko odparuje.
  4. Ściągnąć na chwilę z ognia. Dorzucić czosnek, papryczkę i nitki chilli i chwilę podsmażamy.
  5. Dolewamy oliwy z oliwek, wrzucamy makaron, pomidory przekrojone na pół i krótko mieszamy.
  6. Posypujemy po wierzchu niewielką ilością parmezanu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz