Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek kiełbasy
- plaster boczku o szerokości około 0,5cm
- 2 łyżki soli
- 3 ziela agielskie
- 2 liście laurowe
- pieprz
- 500ml zakwasu na żurek
- 4 łyżeczki majeranku
- 1 mała śmietana 18%
- 2 płaskie łyżki mąki
- jajka do podania
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki.
- Zalać zimną wodą. Dodać boczek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości około 1h. Jak marchewka będzie już miękka, to pozostałe warzywa też.
- Dodać zakwas oraz majeranek i chwilę pogotować.
- Można dorzucić jeszcze czosnek jeżeli jest go za mało w zakwasie.
- Śmietanę rozmieszać z mąką i dodać do zupy.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Czas gotowania jajka około 11min.
Pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńa gdzie boczek? ;)
OdpowiedzUsuńBoczek jak najbardziej się nadaje. Można dorzucić. Ja akurat nie miałam ;).
UsuńJest pyszne. Najleszpy żurek jaki jadłem.
OdpowiedzUsuń