Składniki:
- 2,5kg zielonych niedojrzałych pomidorów
- 4 duże cebule
- 3 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- gorczyca
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 6 łyżek soli
- 14 łyżek cukru
- Warzywa umyć pokroić i wymieszać w dużym garnku. Pomidory i czosnek pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, a paprykę w paseczki.
- Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Odstawić na 2h.
- Do każdego słoiczka włożyć liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, i pół łyżeczki gorczycy.
- Warzywa delikatnie przekładać do słoiczków. Wypuścić powstałe pęcherzyki powietrza za pomocą cienkiego patyczka. Dobrze pozakręcać słoiki.
- Słoiki przełożyć do garnków wyłożonych ściereczką i zalać wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzować 15 min od momentu zagotowania wody.
- Gorące słoiki wyciągnąć z wody i dokręcić. Postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
- Sałatka gotowa do zjedzenia po minimum 3 tygodniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz