- 2,5kg ogórków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżeczkę suszonego kopru
- 10 ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokroić na ćwiartki lub ósemki jeżeli są duże. Cebulę pokroić w półplastry. Zasypać solą i odstawić na około 3h.
- Wodę, ocet i cukier wymieszać, zagotować i ostudzić.
- Do ostudzonej zalewy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
- Odlać nagromadzoną wodę z ogórków.
- Ogórki ułożyć ciasno w słoikach, zalać zalewą i dobrze dokręcić.
- Pasteryzować przez 12 min od zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz