Składniki:
- 15 rolad wołowych
- 1 cebula
- 3 małe ogórki kiszone
- 2 marchewki
- kawałek sera żółtego
- musztarda
- sól, pieprz
- 0,5 kostki margaryny
- papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, bazylia, sól czosnkowa, chilli, curry
- 1 kieliszek wódki (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Rozbijamy mięso na bardzo cienkie plastry.
- Kroimy w paseczki marchewkę, ogórek, cebulę i ser żółty.
- Każdą roladę solimy z dwóch stron i pieprzymy z jednej.
- Każdą roladę smarujemy musztardą i nakładamy po paseczku sera żółtego, marchewki, ogórka i cebuli. Zwijamy ciasno w rulonik i spinamy szpilką do rolad.
- Margarynę rozpuszczamy w garnku. Rolady dajemy na rozgrzaną margarynę, przykrywamy pokrywką czekamy około 3 min i odwracamy rolady na drugą stronę. Nagromadzony sos odlewamy do garnuszka i dalej smażymy pod przykrywką odwracając rolady co jakiś czas. Powtarzamy odlewanie sosu, aż rolady się zaczną przypiekać.
- Następnie cały sos wlewamy do przypieczonych rolad z powrotem i dolewamy około 2,5 szklanki wody, aby rolady były prawie przykryte.
- Dodajemy przyprawy po szczypcie.
- Dusimy na małym ogniu minimum 1,5h. Potem sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Jeżeli rolady są nadal twarde dodajemy 1 kieliszek wódki. Po około 10 min powinny być miękkie (wódka zaostrza smak).
- Wyjmujemy szpilki do rolad
- Mąkę mieszamy z 8 łyżkami wody i dodajemy do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz