Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3 płaskie łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki krupczatki
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier, wodę i kakao cały czas mieszając. Następnie studzimy i odlewamy trochę na polewę.
- Oddzielamy białka i ubijamy pianę.
- Do ostudzonej masy dodajemy kolejno żółtka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia.
- Na samym końcu dodajemy pianę z białe i mieszamy łyżkę.
- Przekładamy ciasto do foremek i pieczemy w 180C około 20 min. Ilość babeczek zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 25 muffinek.
- Po wyciągnięciu z pieca nakładamy pędzelkiem polewę. Najlepiej robić to, kiedy babeczki są jeszcze gorące, gdyż wtedy polewa wsiąknie trochę do środka.
Piekne:)
OdpowiedzUsuń