Składniki:
- małe gruntowe ogórki (im mniejsze tym lepsze)
- woda
- sól
- czosnek
- koper
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z solą. Na 1 litr wody przypada 4dag soli. W międzyczasie do każdego słoika włożyć po dużym ząbku czosnku, gałązkę kopru i poukładać ogórki. Zalewać słoiki wodą z solą i od razu zakręcać na gorąco. Odstawić na 3 dni na folię, gdyż trochę wody może wyciekać ze słoików. Po 3 dniach jak woda zmętnieje wynieść słoiki do piwnicy. Na otwarcie pierwszego można pokusić się nie wcześniej niż po tygodniu od zalania.
Ważne: sezon ogórkowy trwa na przełomie lipca i sierpnia.
Najlepsze ogórki! Polecam
OdpowiedzUsuńFantastyczne ogórki! Soczyste i chrupiące:) Polecam!
OdpowiedzUsuń