Dżem agrestowy

Dżem agrestowy - trudny do kupienia w sklepie i niezbędny do placka z orzechami ;).

Składniki:
  • 2kg agrestu
  • 2kg cukru









Sposób przygotowania:
  1. Dzień pierwszy. Obcinamy ogonki z agrestu, myjemy i delikatnie nacinamy, aby owoce szybciej puściły sok. Do dużego garnka wrzucamy agrest i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy przez 20 min bez przykrycia.
  2. Dzień drugi. Gotujemy agrest przez 20 min bez przykrycia co chwilę mieszając.
  3. Dzień trzeci. Gotujemy agrest przez 20 min bez przykrycia co chwilę mieszając. Przekładamy gorący dżem do słoików, zakręcamy i odkładamy słoiki do góry dnem.


2 komentarze:

  1. Wpraszamy się zatem na placek z dżemem agrestowym.
    Dzięki za przemiłą sobotę.
    Całuski - Grażyna+Jarek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie muszę upiec :)

      Usuń