Sałatka z rucoli i kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Orzeźwiająca sałatka inspirowana wspomnieniami z europejskich wakacji, Przepis na 2 osoby.

Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy np. rosyjskiej
  • papryka ostra
  • sól
  • 80g rucoli
  • 4 suszone pomidory
  • 1 pomidor malinowy
  • 0,5 papryki igołomskiej
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny


Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z marynatą (czosnek, papryka, miód, musztarda, sól) i odstawić do lodówki na co najmniej 2h.
  2. Na dwa talerze wykładać kolejno rucolę, pomidory, pomidory suszone, paprykę i pestki dyni.
  3. Skropić sałatkę oliwą, octem winnym i cytryną.
  4. Kurczaka smażyć bardzo krótko na patelni, aby z zewnątrz się przyrumienił, a w środku był soczysty.
  5. Kurczaka dodać do sałatki zaraz po usmażeniu i gotowe do zjedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz