Surówka z pora, jabłka i ogórka kiszonego

Kwaskowa surówka dobra do obiadu.

Składniki:
  • kawałek pora (około 15cm)
  • 1 jabłko
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz





Sposób przygotowania:
  1. Pora pokroić w kółka i lekko posolić. Odstawić na chwilę, aby zmiękł.
  2. Jabłko obrać i potrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Ogórki potrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Wymieszać wszystko razem, a następnie dodać sok z cytryny, oliwę, majonez, sól i pieprz do smaku.
  5. Jeżeli surówka będzie za mało kwaśna dodać trochę soku z cytryny jeżeli za bardzo to dodać trochę cukru.
  6. Można schłodzić w lodówce przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz