Botwinka z młodych warzyw

Nie ma to jak wiosenna lekka botwinka z młodych warzyw. Gotowałam ją po raz pierwszy i zjadałam od razu trzy talerze.

Składniki:
  • młode buraczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka wegeta
  • kostka rosołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka octu winnego
  • pieprz
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka mąki



Sposób przygotowania:
  1. Pokroić marchewkę, pietruszkę i seler drobno w kostkę i zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową, wegetę i pogotować około 20 min.
  2. Dorzucić młode buraczki posiekane razem z łodygą i liśćmi i gotować około 15 min. 
  3. Pod koniec gotowania dodać majeranek, ocet i wyciśnięte ząbki czosnku.
  4. Jogurt wymieszać dobrze z mąką i dolać do zupy. 
  5. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo albo z ziemniakami. Można posypać siekaną pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz