Składniki:
- młode buraczki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 łyżka wegeta
- kostka rosołowa
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka octu winnego
- pieprz
- 1 jogurt naturalny
- 1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania:
- Pokroić marchewkę, pietruszkę i seler drobno w kostkę i zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową, wegetę i pogotować około 20 min.
- Dorzucić młode buraczki posiekane razem z łodygą i liśćmi i gotować około 15 min.
- Pod koniec gotowania dodać majeranek, ocet i wyciśnięte ząbki czosnku.
- Jogurt wymieszać dobrze z mąką i dolać do zupy.
- Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo albo z ziemniakami. Można posypać siekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz