- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 5 białek
- 0,75 szklanki cukru
- 0,5 słoika kwaśnego dżemu (agrestowy lub porzeczkowy)
- 1 mała paczka orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.
- Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę.
- Następnie nałożyć warstwę kwaśnego dżemu i posypać połówkami orzechów włoskich.
- Drugą cześć ciasta zagnieść z łyżką kakao i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przed starciem można włożyć na 40 min do zamrażalnika żeby ciasto lepiej się tarło.
- Piec w temperaturze 195C około 40 min.
Super ciasto!
OdpowiedzUsuńmusi byc wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCiasto fanastyczne ladnie wyglada i swietnie smakuje
OdpowiedzUsuń