Ciasto z orzechami

"Moje ulubione ciasto." [Mąż]

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:
  • 5 białek
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 słoika kwaśnego dżemu (agrestowy lub porzeczkowy)
  • 1 mała paczka orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao


Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.
  2. Pierwszą część ciasta wyłożyć na blachę.
  3. Następnie nałożyć warstwę kwaśnego dżemu i posypać połówkami orzechów włoskich.
  1. Drugą cześć ciasta zagnieść z łyżką kakao i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przed starciem można włożyć na 40 min do zamrażalnika żeby ciasto lepiej się tarło.
  1. Ubić białka z cukrem na sztywno i wyłożyć na blachę.
  1. Pozostałą resztę ciasta zetrzeć na tarce i nałożyć na pianę z białek. 
  1. Piec w temperaturze 195C około 40 min.

3 komentarze: