Placki ziemniaczane

Jedno z moich ulubionych dań, które mogę zjadać w każdej postaci: solo ze śmietaną, z gulaszem, gulaszem wołowym, szpinakiem i innymi dodatkami...

Składniki:
  • 7 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Sposób przygotowania:
  1. Obrać ziemniaki, cebulę i czosnek i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Ja wrzucam do blendera po jednym ziemniaku pokrojonym na cztery części i idzie bardzo szybko.
  2. Odczekać parę minut i odlać nagromadzoną wodę. Konieczne, żeby bardzo nie pryskało podczas smażenia.
  3. Dodać jako, mąkę i dobrze wymieszać.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można skosztować na czubek języka czy wystarczająco słone.
  5. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju po parę minut z każdej strony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz