Gulasz wołowy

Gulasz wołowy wymaga długiego duszenia, gdyż mięso jest stosunkowo twarde. Zawsze myślałam, że to skomplikowane dania ale jak się okazało jedną trudnością jest czas oczekiwania. Jednak gulasz wychodzi znakomity, więc warto trochę poczekać i cieszyć się jego wspaniałym smakiem...

Składniki:
  • 400-500g mięsa wołowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona lub żółta
  • 1/3 papryczki chili
  • 6-8 pieczarek
  • 1 cebula
  • olej
  • vegeta
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • oregano
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 płaska łyżka mąki


Sposób przygotowania:
  1. Mięso pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju, aż się zarumieni.
  2. Następnie podlać wodą i dusić na małym ogniu przez 2,5h, aż zmieknie.
  3. Papryki drobno posiekać i wrzucić do gulaszu.
  4. Pieczarki z cebulą drobno pokroić, udusić w osobnym naczyniu doprawiając solą i pieprzem i dodać do mięsa.
  5. Doprawić gulasz vegetą, solą, pieprzem, papryką i oregano.
  6. Dodać do gulaszu 3-4 łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżkę maki.
Gulasz można podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Najlepiej smakuje trzeciego dnia.



1 komentarz: