Kurczak po węgiersku

Kurczak widziany trochę inaczej...


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/4 kostki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka wody
  • 20g słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 500g przecieru (nie koncentratu) pomidorowego
  • pół papryczki chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny i pietruszka do przybrania 


Sposób przygotowania:
  1. Mięso wypłukać i pokroić w kostkę, paprykę także w kostkę, a cebulę w półplasterki.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy mięso. Podsmażamy przez 5 minut.
  3. Dorzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (z 2-3 szczyptami soli) i podsmażamy, aż cebula nabierze złotego koloru.
  4. Patelnię ściągamy z ognia i odczekujemy kilka minut, aż smalec przestanie skwierczeć.
  5. Dodajemy słodką paprykę w proszku, majeranek, kminek i ziele angielskie. Wlewamy wodę i mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i przykrywamy pokrywką. Teraz wszystko dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, aby mięso nam się nie przypaliło.
  6. Dodajemy krojoną paprykę, posiekaną papryczkę chilli i gotujemy, aż lekko zmięknie około 15 min.
  7. Dorzucamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut...
Podajemy przybrane jogurtem naturalnym i liściem pietruszki - najlepiej na plackach ziemniaczanych lub z ryżem.

  












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz