Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/4 kostki smalcu
- 2 duże cebule
- 1 szklanka wody
- 20g słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 500g przecieru (nie koncentratu) pomidorowego
- pół papryczki chilli lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
- jogurt naturalny i pietruszka do przybrania
Sposób przygotowania:
- Mięso wypłukać i pokroić w kostkę, paprykę także w kostkę, a cebulę w półplasterki.
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec i wrzucamy mięso. Podsmażamy przez 5 minut.
- Dorzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek (z 2-3 szczyptami soli) i podsmażamy, aż cebula nabierze złotego koloru.
- Patelnię ściągamy z ognia i odczekujemy kilka minut, aż smalec przestanie skwierczeć.
- Dodajemy słodką paprykę w proszku, majeranek, kminek i ziele angielskie. Wlewamy wodę i mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i przykrywamy pokrywką. Teraz wszystko dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, aby mięso nam się nie przypaliło.
- Dodajemy krojoną paprykę, posiekaną papryczkę chilli i gotujemy, aż lekko zmięknie około 15 min.
- Dorzucamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz