Tarta z serem ricotta i wiśniami

Niezwykle delikatna i lekka tarta, której trudno się oprzeć. Oryginalny przepis "tarta z ricottą i wisienkami amarena" pochodzi z książki Aldo Zilli "Łatwa kuchnia włoska".

Ciasto:
  • 175g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody
Pozostałe składniki:
  • 250g sera ricotta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek likieru amaretto
  • 270g śmietany 30% (300ml)
  • wiśnie w syropie
  •  25g płatków migdałów



 Sposób przygotowania:
  1. Mąkę połączyć z cukrem pudrem i schłodzonym masłem. Następnie dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 20 min do schłodzenia.
  3. Nagrzać piekarnik do 180C.
  4. Ciasto wyłożyć na formę do tarty i nakłuć widelcem.
  5. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć fasolki. 
  6. Piec około 15 min.
  7. Następnie wyciągnąć fasolki i piec jeszcze około 10 min.
  8. Ricottę wymieszać z cukrem pudrem i likierem amaretta na gładką masę. 
  9. Ubić śmietanę i połączyć z ricottą.
  10. Uprażyć płatki migdałów.
  11. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę z ricottą.
  12. Na wierzchu poukładać osuszone wiśnie i posypać płatkami migdałów.
  13. Schłodzić w lodówce.
  14. Przed podaniem można pokropić syropem wiśniowym.




1 komentarz: