- 175g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- 250g sera ricotta
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek likieru amaretto
- 270g śmietany 30% (300ml)
- wiśnie w syropie
- 25g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
- Mąkę połączyć z cukrem pudrem i schłodzonym masłem. Następnie dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto.
- Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 20 min do schłodzenia.
- Nagrzać piekarnik do 180C.
- Ciasto wyłożyć na formę do tarty i nakłuć widelcem.
- Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć fasolki.
- Piec około 15 min.
- Następnie wyciągnąć fasolki i piec jeszcze około 10 min.
- Ricottę wymieszać z cukrem pudrem i likierem amaretta na gładką masę.
- Ubić śmietanę i połączyć z ricottą.
- Uprażyć płatki migdałów.
- Na wystudzone ciasto wyłożyć masę z ricottą.
- Na wierzchu poukładać osuszone wiśnie i posypać płatkami migdałów.
- Schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem można pokropić syropem wiśniowym.
aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń