- 5 dużych cebul
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina
- pół kostki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 kostki rosołowe warzywne
- tymianek, liście laurowe
- sól, pieprz
Na grzanki:
- bagietka
- ser
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na maśle.
- Dodać posiekany czosnek oraz tymianek i liście laurowe.
- Następnie dodać mąkę i podlać winem.
- Kostki rosołowe rozpuścić w 2l wrzątku i dodać do cebuli.
- Gotować około 40 min, a następnie podprawić do smaku solą i pieprzem.
- Bagietkę pokroić na małe kromeczki i posypać tartym serem.
- Piec w piecu w 180C około 5 min, aż ser się przyrumieni.
- Gorące bagietki ułożyć na wierzchu zupy.
Wyglada pysznie :) Pozdrawiam z Francji krainy serów i wina:)
OdpowiedzUsuń