Zupa cebulowa z grzankami z serem

Pyszna zupa cebulowa przy użyciu niewielkiej ilości składników...

Składniki:
  • 5 dużych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 kostki rosołowe warzywne
  • tymianek, liście laurowe
  • sól, pieprz

Na grzanki:
  • bagietka
  • ser

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na maśle.
  2. Dodać posiekany czosnek oraz tymianek i liście laurowe.
  3. Następnie dodać mąkę i podlać winem.
  4. Kostki rosołowe rozpuścić w 2l wrzątku i dodać do cebuli.
  5. Gotować około 40 min, a następnie podprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Bagietkę pokroić na małe kromeczki i posypać tartym serem. 
  7. Piec w piecu w 180C około 5 min, aż ser się przyrumieni.
  8. Gorące bagietki ułożyć na wierzchu zupy.




1 komentarz:

  1. Wyglada pysznie :) Pozdrawiam z Francji krainy serów i wina:)

    OdpowiedzUsuń