Skórka pomarańczowa w syropie

Nie ma to jak skórka pomarańczowa domowej roboty. Świetnie sprawdza się do keksa czy naleśników z serem na słodko. Nadaje wypiekom wspaniałego aromatu...

Składniki:
  • skórki z 4 pomarańczy
  • 0,5 kg cukru








Sposób przygotowania:
  1. Dzień pierwszy. Skórki pomarańczy pokroić w ćwiartki. Zalać wrzątkiem i pozostawić na dobę.
  2. Dzień drugi. Odlać starą wodę. Zalać ponownie wrzątkiem i pozostawić na kolejną dobę.
  3. Dzień trzeci. Odlać starą wodę. Zalać wrzątkiem i wymieszać z 0,5 kg cukru. Gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut pilnując, żeby woda nie wyparowała. Po ugotowaniu pozostawić na kolejną dobę.
  4. Dzień czwarty. Sprawdzić czy syrop jest wystarczająco gęsty. Jeżeli nie to wsypać jeszcze pół szklanki cukru. Wszystko zagotować i wsadzać do słoików na gorąco odwracając słoiki do góry nogami po zakręceniu.

2 komentarze:

  1. A wiec tak to wygląda :) wypróbuje. pozdrawiam włascicielke bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny słoik:) a jaka pokrywka!!! Mniam mniam.

    Aga

    OdpowiedzUsuń