Bagietka grahamka

Chrupiąca bagietka grahamka z dużą zawartością substancji mineralnych...

Ciasto:
  • 300g mąki pszennej chlebowej typu 1850
  • 10g drożdży
  • 1 łyżeczka glukozy
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody
Pozostałe składniki:
  • jako
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania
  1. Drożdże rozpuścić w ciepłej, przegotowanej wodzie z glukozą i olejem i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Następnie wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.
  3. Co najmniej raz pozostawić no wyrośnięcia około 30 min.
  4. Z ciasta uformować bagietkę, posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody i posypać sezamem.
  5. Pozostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia
  6. Piec w 220C około 20 min.
  7. Po upieczeniu studzić na kratce.




1 komentarz: