- skórki z 4 pomarańczy
- 0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
- Dzień pierwszy. Skórki pomarańczy pokroić w ćwiartki. Zalać wrzątkiem i pozostawić na dobę.
- Dzień drugi. Odlać starą wodę. Zalać ponownie wrzątkiem i pozostawić na kolejną dobę.
- Dzień trzeci. Odlać starą wodę. Zalać wrzątkiem i wymieszać z 0,5 kg cukru. Gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut pilnując, żeby woda nie wyparowała. Po ugotowaniu pozostawić na kolejną dobę.
- Dzień czwarty. Sprawdzić czy syrop jest wystarczająco gęsty. Jeżeli nie to wsypać jeszcze pół szklanki cukru. Wszystko zagotować i wsadzać do słoików na gorąco odwracając słoiki do góry nogami po zakręceniu.
A wiec tak to wygląda :) wypróbuje. pozdrawiam włascicielke bloga :)
OdpowiedzUsuńPiękny słoik:) a jaka pokrywka!!! Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńAga