Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 10g przyprawy do piernika
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 białko
- 6-9 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta poza mlekiem wymieszać razem.
- Dodawać powoli mleko zagniatając ciasto. Może się okazać, że nie wykorzystamy całego mleka.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wykrawać pierniczki.
- Piec w 180C góra-dół około 12 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej silikonowej macie.
- Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia do następnego dnia i przełożyć do pojemników.
- Białko wymieszać z cukrem pudrem na gęstą masę i ozdobić pierniczki. Można wykorzystać również migdały i orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz