Ogórki w zalewie curry

Przepis na 6 słoików po 0,5l.

Składniki:
  • 2,5kg ogórków
  • 2 duże cebule 
  • 2 łyżki soli

Zalewa:
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżeczkę suszonego kopru
  • 10 ziarenek pieprzu


Sposób przygotowania:
  1.  Ogórki pokroić na ćwiartki lub ósemki jeżeli są duże. Cebulę pokroić w półplastry. Zasypać solą i odstawić na około 3h.
  2. Wodę, ocet i cukier wymieszać, zagotować i ostudzić.
  3. Do ostudzonej zalewy dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
  4. Odlać nagromadzoną wodę z ogórków.
  5. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach, zalać zalewą i dobrze dokręcić.
  6. Pasteryzować przez 12 min od zagotowania wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz