Sałatka z zielonych pomidorów z papryką

Przepis na 12 słoików po 250ml.

Składniki:
  • 2,5kg zielonych niedojrzałych pomidorów
  • 4 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku 
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
 
Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek soli
  • 14 łyżek cukru



Sposób przygotowania:
  1. Warzywa umyć pokroić i wymieszać w dużym garnku. Pomidory i czosnek pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, a paprykę w paseczki.
  2. Zagotować zalewę i gorącą zalać warzywa. Odstawić na 2h.
  3. Do każdego słoiczka włożyć liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, i pół łyżeczki gorczycy.
  4. Warzywa delikatnie przekładać do słoiczków. Wypuścić powstałe pęcherzyki powietrza za pomocą cienkiego patyczka. Dobrze pozakręcać słoiki.
  5. Słoiki przełożyć do garnków wyłożonych ściereczką i zalać wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzować 15 min od momentu zagotowania wody.
  6. Gorące słoiki wyciągnąć z wody i dokręcić. Postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  7. Sałatka gotowa do zjedzenia po minimum 3 tygodniach. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz