Rolady wołowe

Tradycyjnie i po śląsku.

Składniki:
  • 15 rolad wołowych
  • 1 cebula
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • kawałek sera żółtego
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • 0,5 kostki margaryny
  • papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, bazylia, sól czosnkowa, chilli, curry
  • 1 kieliszek wódki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki



Sposób przygotowania:
  1. Rozbijamy mięso na bardzo cienkie plastry.
  2. Kroimy w paseczki marchewkę, ogórek, cebulę i ser żółty.
  3. Każdą roladę solimy z dwóch stron i pieprzymy z jednej.
  4. Każdą roladę smarujemy musztardą i nakładamy po paseczku sera żółtego, marchewki, ogórka i cebuli. Zwijamy ciasno w rulonik i spinamy szpilką do rolad.
  5. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Rolady dajemy na rozgrzaną margarynę, przykrywamy pokrywką czekamy około 3 min i odwracamy rolady na drugą stronę. Nagromadzony sos odlewamy do garnuszka i dalej smażymy pod przykrywką odwracając rolady co jakiś czas. Powtarzamy odlewanie sosu, aż rolady się zaczną przypiekać.
  6. Następnie cały sos wlewamy do przypieczonych rolad z powrotem i dolewamy około 2,5 szklanki wody, aby rolady były prawie przykryte.
  7. Dodajemy przyprawy po szczypcie.
  8. Dusimy na małym ogniu minimum 1,5h. Potem sprawdzamy widelcem czy są miękkie. Jeżeli rolady są nadal twarde dodajemy 1 kieliszek wódki. Po około 10 min powinny być miękkie (wódka zaostrza smak).
  9. Wyjmujemy szpilki do rolad
  10. Mąkę mieszamy z 8 łyżkami wody i dodajemy do mięsa.
Najlepiej smakują z kluskami śląskimi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz