Składniki:
- 10 jajek
- 1kg twarogu sernikowego (np. Piątnica)
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- aromat pomarańczowy
- 2 garście rodzynek
- około 10 herbatników kakaowych
- 1 garść orzechów laskowych lub migdałów
- 1 mała śmietana 18%
- 4 łyżki cukru
- plasterek masła
- 4 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie około 30min.
- Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
- Dodawać kolejno ser, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, budyń, kaszę manną i parę kropel aromatu pomarańczowego.
- Ubić białka ze szczyptą soli, dodać do reszty i wymieszać delikatnie łyżką. Dorzucić namoczone rodzynki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie herbatniki. Następnie wyłożyć ser.
- Piec w temperaturze 190C około 1h. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na chwilę w zgaszonym piekarniku pilnując, aby się nie przypalił.
- Polewa. Śmietanę z cukrem i masłem podgrzać w niedużym rondelku. Zdjąć z palnika i wymieszać z kakao. Gorącą polewę wylewać na przestudzony sernik.
- Na wierzchu można wysypać posiekane orzechy lasowe lub migdały.
Najlepszy sernik!
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Powinnaś startować w MASTERCHEFie!!!
OdpowiedzUsuń