Sernik wiedeński

Test sernika wiedeńskiego przed wigilią.

Składniki:
  • 10 jajek
  • 1kg twarogu sernikowego (np. Piątnica)
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat pomarańczowy
  • 2 garście rodzynek
  • około 10 herbatników kakaowych
  • 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 

Polewa:
  • 1 mała śmietana 18%
  • 4 łyżki cukru
  • plasterek masła
  • 4 łyżki kakao



 Sposób przygotowania:
  1. Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie około 30min.
  2. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
  3. Dodawać kolejno ser, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, budyń, kaszę manną i parę kropel aromatu pomarańczowego.
  4. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać do reszty i wymieszać delikatnie łyżką. Dorzucić namoczone rodzynki.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie herbatniki. Następnie wyłożyć ser.
  6. Piec w temperaturze 190C około 1h. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na chwilę w zgaszonym piekarniku pilnując, aby się nie przypalił.
  7. Polewa. Śmietanę z cukrem i masłem podgrzać w niedużym rondelku. Zdjąć z palnika i wymieszać z kakao. Gorącą polewę wylewać na przestudzony sernik.
  8. Na wierzchu można wysypać posiekane orzechy lasowe lub migdały.






2 komentarze: