Tarta z kurkami na kruchym cieście

Tarta z kurkami na wspomnienie wizyty w jednej z włoskich restauracji w Krakowie. Cieszy niezwykłym smakiem, kolorem i aromatem. Idealne danie na przystawkę i poprawę jesiennej melancholii. Mogę żałować jedynie, że wyszło tylko 6 porcji...

Ciasto:
  • 120g mąki
  • 60g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 szczypty soli
  • fasolki na fałszywy wypiek
 Pozostałe składniki:
  • 100g kurek
  • 1 mała cebulka
  • 2 jajka
  • 110ml śmietany 30%
  • 35g sera grano padano
  • masło do smażenia
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz 

 Sposób przygotowania:
  1. Zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 20 min.
  2. Ciasto podzielić na 6 części i wyłożyć nim foremki. Do każdej foremki wkładamy kawałek papieru do pieczenia i fasolki, aby ciasto za bardzo nie urosło. Pieczemy 15 min w 180C. Następnie wyciągamy fasolki i jeżeli ciasto jest jeszcze wilgotne, to możemy włożyć na dosłownie parę minut do piekarnika.
  3. Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojone kurki z cebulą i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Jajka mieszamy ze śmietaną i potartym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy parę gałązek posiekanego tymianku.
  5. Do każdej foremki nakładamy usmażone kurki z cebulą oraz polewamy śmietaną.
  6. Pieczemy 15min w temp 180C.

















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz