Ciasto:
- 120g mąki
- 60g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 szczypty soli
- fasolki na fałszywy wypiek
- 100g kurek
- 1 mała cebulka
- 2 jajka
- 110ml śmietany 30%
- 35g sera grano padano
- masło do smażenia
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto z podanych składników, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 20 min.
- Ciasto podzielić na 6 części i wyłożyć nim foremki. Do każdej foremki wkładamy kawałek papieru do pieczenia i fasolki, aby ciasto za bardzo nie urosło. Pieczemy 15 min w 180C. Następnie wyciągamy fasolki i jeżeli ciasto jest jeszcze wilgotne, to możemy włożyć na dosłownie parę minut do piekarnika.
- Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojone kurki z cebulą i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Jajka mieszamy ze śmietaną i potartym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy parę gałązek posiekanego tymianku.
- Do każdej foremki nakładamy usmażone kurki z cebulą oraz polewamy śmietaną.
- Pieczemy 15min w temp 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz