Proste ciasto ze śliwkami

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. W smaku dosyć wilgotne. Znika ze stołu bardzo szybko.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 15 śliwek




 Sposób przygotowania:
  1. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. 
  2. Margarynę utrzeć z cukrem.
  3. Kolejno dodawać jaja, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrem waniliowym.
  4. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek, skórką do góry.
  5. Piec w 180C około 40 minut.
  6. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.




3 komentarze: