Salsa meksykańska

Tym razem było po meksykańsku. Oto przepis na domową salsę do nachos lub tortilli.

Składniki:
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 papryczki chilli czerwonej lub zielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 malutka cebulka
  • sok z ćwiartki limonki
  • sól
  • oliwa 




Sposób przygotowania:
  1. Papryczkę, czosnek i cebulkę drobno posiekać.
  2. Podsmażyć czosnek na oliwie. Następnie dodać cebulkę oraz papryczkę i krótko podsmażyć.
  3. Kolejno dodajemy pomidory, sok z limonki i gotujemy na wolnym ogniu, aż odparuje woda i wszystko zgęstnieje.
  4. Doprawiamy solą do smaku.
  5. Jeżeli salsa jest za bardzo kwaśna, można dodać odrobinę cukru.
  6. Salsę dekorujemy świeżą kolendrą. Można podawać na zimno lub na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz