Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 łyżka vegety
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki pomidorów
- świeża bazylia
- zioła prowansalskie
- papryka ostra, papryka słodka
- płatki migdałów
- tarta mozarella
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso zagotować w 1,5l wody i odszumować.
- Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz vegetę i gotować około 25 min, aż zmiękną.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, czosnek, trochę wody i dusić około 10 min. Następnie dodać pomidory oraz zioła: bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka i chwilę pogotować.
- Pomidory połączyć z czystym bulionem, chwilę pogotować i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na każdy talerz zupy nałożyć listek bazylii, płatki migdałów i mozarellę.
Przepyszny krem. Chętnie go jem.
OdpowiedzUsuń