Krem pomidorowo-paprykowy

Mistrzowska zupa mojej kochanej siostry. Przepis na 8 porcji.

Składniki:
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka vegety
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • świeża bazylia
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra, papryka słodka
  • płatki migdałów
  • tarta mozarella
  • olej do smażenia



Sposób przygotowania:
  1. Mięso zagotować w 1,5l wody i odszumować.
  2. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz vegetę i gotować około 25 min, aż zmiękną.
  3. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać pokrojoną paprykę, czosnek, trochę wody i dusić około 10 min. Następnie dodać pomidory oraz zioła: bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, papryka słodka i chwilę pogotować.
  4. Pomidory połączyć z czystym bulionem, chwilę pogotować i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na każdy talerz zupy nałożyć listek bazylii, płatki migdałów i mozarellę.
 Ugotowane mięso z kurczaka możemy wykorzystać do zrobienia pysznych pasztecików z kurczakiem i suszonymi grzybami.



1 komentarz: