Chrust

Przepis na chrust od lat pieczony w mojej rodzinie na tłusty czwartek. Znika w okamgnieniu. Konieczny pomocnik do smażenia ;).

Składniki:
  • 600g mąki
  • 9 żółtek
  • 9 łyżek gęstej śmietany
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki octu 10% lub spirytusu
  • szczypta soli
  • 10 kostek smalcu do smażenia (150dag)
  • 30dag cukru pudry do posypania
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 mały ziemniak


Sposób przygotowania:
  1. Mąkę połączyć z żółtkami, śmietaną, solą, sodą, octem i wyrobić ciasto. Przykryć folią, aby nie schło.
  2. W międzyczasie rozpuścić kostki smalcu i wrzucić malutkiego obranego ziemniaczka, aby smalec się za bardzo nie przypalił.
  3. Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na bardzo cienką warstwę starając się jak najmniej podsypywać mąką.
  4. Rozwałkowane ciasto kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż i przełożyć przez nacięcie.
  5. Smażyć po 3 chrusty bardzo krótko. Wkładam trzy i od razu odwracam pierwszy patyczkiem lub widelcem na drugą stronę, żeby się nie przypiekły.
  6. Każdy chrust odsączyć z tłuszczu i położyć na ręczniku papierowym.
  7. Cukier puder połączyć z cukier waniliowym.
  8. Chrust po wystygnięciu obsypać z każdej strony cukrem.









1 komentarz:

  1. Chrust to moja najlepsza słodycz, a przepis Pani KASI wymiata!!!! Polecam gorąco spróbuj a nie pożałujesz!!!!

    OdpowiedzUsuń