Składniki:
- 600g mąki
- 9 żółtek
- 9 łyżek gęstej śmietany
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 3 łyżki octu 10% lub spirytusu
- szczypta soli
- 10 kostek smalcu do smażenia (150dag)
- 30dag cukru pudry do posypania
- 2 cukry waniliowe
- 1 mały ziemniak
Sposób przygotowania:
- Mąkę połączyć z żółtkami, śmietaną, solą, sodą, octem i wyrobić ciasto. Przykryć folią, aby nie schło.
- W międzyczasie rozpuścić kostki smalcu i wrzucić malutkiego obranego ziemniaczka, aby smalec się za bardzo nie przypalił.
- Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na bardzo cienką warstwę starając się jak najmniej podsypywać mąką.
- Rozwałkowane ciasto kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż i przełożyć przez nacięcie.
- Smażyć po 3 chrusty bardzo krótko. Wkładam trzy i od razu odwracam pierwszy patyczkiem lub widelcem na drugą stronę, żeby się nie przypiekły.
- Każdy chrust odsączyć z tłuszczu i położyć na ręczniku papierowym.
- Cukier puder połączyć z cukier waniliowym.
- Chrust po wystygnięciu obsypać z każdej strony cukrem.
Chrust to moja najlepsza słodycz, a przepis Pani KASI wymiata!!!! Polecam gorąco spróbuj a nie pożałujesz!!!!
OdpowiedzUsuń