Pene z tuńczykiem, czosnkiem i pomidorami

A oto hit tegorocznego wyjazdu na narty przechwycony od przyjaciela rodziny ;). Jedliśmy dwa razy tego samego dnia porównując smaki różnych makaronów.

Składniki (na 5 osób):
  • 50dag makaronu pene
  • 1,5 puszki pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 puszki tuńczyka
  • 0,5 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • parmezan do posypania
  • sól
  • oliwa



Sposób przygotowania:
  1. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie (na 1 litr wody 7g soli).
  2. Obrać czosnek, pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie.
  3. Dodać posiekaną papryczkę chilli i chwilę podsmażyć.
  4. Kolejno dorzucić tuńczyka po odlaniu wody i pomidory.
  5. Pogotować chwilę na patelni doprawiając solą i bazylią do smaku.
  6. Makaron po ugotowaniu wrzucić na patelnie i dobrze wymieszać z sosem.
  7. Podawać zaraz po przygotowaniu posypane parmezanem.
Makaron najlepiej smakuje z czerwonym winem. Zamiast pene można również użyć makaronu spaghetti. Do makaronu można dorzucić czarne oliwki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz