Rolada makowa

W tym roku rodzina rzuciła mi wyzwanie zrobienia rolady makowej. No i przyjęłam, bo dlaczego miałoby się nie udać ;). Do wyrobienia ciasta drożdżowego użyłam wypiekacza do chleba co sprawdziło się idealnie i zaoszczędziło mi trochę czasu.

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 150g roztopionego masła
  • 170ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 żółtek
  • 20g suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki amaretto

Masa makowa:
  • 400g zmielonego maku
  • 150g cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżka masła
  • 100g rodzynków
  • 50g migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego lub waniliowego
  • 6 białek

Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody


Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5h. Powinno podwoić swoją objętość.
  2. Mak zalać gorącą wodą do przykrycia i pozostawić na 15 min. Następnie przelać mak na lnianą ściereczkę i odcisnąć dobrze nadmiar wody.
  3. Do maku dodać kolejno, masło, cukier, miód, rodzynki, migdały cynamon i olejek. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Jeżeli masa by była za sucha to dodać jeszcze trochę miodu i masła.
  4.  Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokąty o grubości około 3mm. Na każdy kawałek nałożyć masę makową nie dochodząc do samych brzegów. Zwinąć ciasto w roladę.
  5. Każdą z 3 rolad zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie. 
  6. Piec w 190C około 40 min.
  7. Po upieczeniu, kiedy makowce trochę ostygną zrobić lukier. Cukier puder rozmieszać dobrze z gorącą wodą i polać po wierzchu.
  8. Przechowywać w lodówce.

Do makowca można również dodać orzechy i skórkę pomarańczową w syropie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz