- 3 szklanki mąki
- 150g roztopionego masła
- 170ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 6 żółtek
- 20g suchych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki amaretto
Masa makowa:
- 400g zmielonego maku
- 150g cukru
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżka masła
- 100g rodzynków
- 50g migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki olejku migdałowego lub waniliowego
- 6 białek
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5h. Powinno podwoić swoją objętość.
- Mak zalać gorącą wodą do przykrycia i pozostawić na 15 min. Następnie przelać mak na lnianą ściereczkę i odcisnąć dobrze nadmiar wody.
- Do maku dodać kolejno, masło, cukier, miód, rodzynki, migdały cynamon i olejek. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Jeżeli masa by była za sucha to dodać jeszcze trochę miodu i masła.
- Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokąty o grubości około 3mm. Na każdy kawałek nałożyć masę makową nie dochodząc do samych brzegów. Zwinąć ciasto w roladę.
- Każdą z 3 rolad zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie.
- Piec w 190C około 40 min.
- Po upieczeniu, kiedy makowce trochę ostygną zrobić lukier. Cukier puder rozmieszać dobrze z gorącą wodą i polać po wierzchu.
- Przechowywać w lodówce.
Do makowca można również dodać orzechy i skórkę pomarańczową w syropie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz