Placki z cukinii

Chrupiące placki z cukinii na piątkowy obiad.

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 


Sposób przygotowania:
  1.  Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki łyżeczką. Zetrzeć na tarce na średnich oczkach razem ze skórką i pozostawić na 20 minut. Następnie dobrze odsączyć nadmiar wody.
  2. Posiekać cebule i czosnek i dodać do cukinii.
  3. Kolejno dorzucić jajka, mąkę i jogurt.
  4. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Można podawać z jogurtem, śmietaną lub gulaszem.



4 komentarze:

  1. A MY DZISIAJ CZYLI NA NIEDZIELNY OBIADEK UPIEKLIŚMY PLACKI Z CUKINII WEDŁUG TWOJEGO PRZEPISU. I BYŁY PYYYYSZNE. DO NICH MIELIŚMY WSPANIAŁY GULASZ PO WĘGIERSKU ZROBIONY PRZEZ NASZEGO GOŚCIA
    Z ŻYWCA.
    POZDRAWIAMY WAS MOCNIUTK I SMAKOWICIE- GRAŻYNA Z JARKIEM

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo że Wam smakowało. Dla mnie to też było nowe odkrycie. Pozdrawiamy serdecznie z Krakowa :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. I co tu teraz wybrać? Zupę krem z cukinii czy placki? Chyba będę musiała wypróbować oba przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki są niezłe. Trzeba tylko odcisnąć dobrze wodę. A jeżeli nie będą się za bardzo sklejać to można dodać trochę bułki tartej :)

      Usuń