Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki łyżeczką. Zetrzeć na tarce na średnich oczkach razem ze skórką i pozostawić na 20 minut. Następnie dobrze odsączyć nadmiar wody.
- Posiekać cebule i czosnek i dodać do cukinii.
- Kolejno dorzucić jajka, mąkę i jogurt.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
A MY DZISIAJ CZYLI NA NIEDZIELNY OBIADEK UPIEKLIŚMY PLACKI Z CUKINII WEDŁUG TWOJEGO PRZEPISU. I BYŁY PYYYYSZNE. DO NICH MIELIŚMY WSPANIAŁY GULASZ PO WĘGIERSKU ZROBIONY PRZEZ NASZEGO GOŚCIA
OdpowiedzUsuńZ ŻYWCA.
POZDRAWIAMY WAS MOCNIUTK I SMAKOWICIE- GRAŻYNA Z JARKIEM
Cieszę się bardzo że Wam smakowało. Dla mnie to też było nowe odkrycie. Pozdrawiamy serdecznie z Krakowa :-).
OdpowiedzUsuńI co tu teraz wybrać? Zupę krem z cukinii czy placki? Chyba będę musiała wypróbować oba przepisy ;)
OdpowiedzUsuńPlacki są niezłe. Trzeba tylko odcisnąć dobrze wodę. A jeżeli nie będą się za bardzo sklejać to można dodać trochę bułki tartej :)
Usuń