Moje ulubione ciasto drożdżowe przygotowane przy pomocy wypiekacza do chleba. Najlepiej smakuje z masłem, dżemem i ciepłym mlekiem.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 100g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 10 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 700g mąki
- 4g drożdży
- 2 garście rodzynek
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki poza rodzynkami wrzucić do formy w podanej kolejności.
- Ustawić program do pieczenia ciasta słodkiego.
- Pod koniec wyrabiania ciasta dorzucić namoczone wcześniej rodzynki.
- Połączyć składniki na kruszonkę.
- Ciasto posypać kruszonką zaraz przed przed rozpoczęciem fazy pieczenia jak będzie już dobrze wyrośnięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz