Ciasto drożdżowe z kruszonką i rodzynkami z wypiekacza


Moje ulubione ciasto drożdżowe przygotowane przy pomocy wypiekacza do chleba. Najlepiej smakuje z masłem, dżemem i ciepłym mlekiem.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 100g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 700g mąki
  • 4g drożdży
  • 2 garście rodzynek
Kruszonka:
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki


Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki poza rodzynkami wrzucić do formy w podanej kolejności.
  2. Ustawić program do pieczenia ciasta słodkiego.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dorzucić namoczone wcześniej rodzynki.
  4. Połączyć składniki na kruszonkę.
  5. Ciasto posypać kruszonką zaraz przed przed rozpoczęciem fazy pieczenia jak będzie już dobrze wyrośnięte.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz