Tiramisu z amaretto

To już 100 post na blogu!  Z tej okazji pora na coś specjalnego, więc przygotowałam wyśmienity włoski deser Tiramisu z amaretto.

Składniki:
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów firmy SAN (280g)
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5kg Mascarpone
  • szczypta soli
  • 6 łyżek amaretto
  • 2 łyżki kawy
  • kakao





Sposób przygotowania:
  1. Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody, dodajemy amaretto i studzimy.
  2. W garnku ubijamy białka ze szczyptą soli, a następnie dodajemy łyżkę cukru i dalej ubijamy.
  3. W drugim garnku ucieramy 4 żółtka z 4 łyżkami cukru. Następnie dodajemy Mascarpone.
  4. Na końcu dorzucamy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
  5. Biszkopty maczamy w kawie i wykładamy na dno naczynia. Wylewamy pół masy na biszkopty i posypujemy kakao. Nakładamy drugą warstwę biszkoptów, resztę masy i znowu posypujemy kakao.
  6. Schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.







2 komentarze:

  1. Cześć:) ile szklanek tych z 1 zdjęcia wychodzi z tego przepisu?
    Potrzebuje zrobić około 6:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć. Wychodzą 4 porcje. Mozna też dodać więcej biszkoptow i zrobić 6 bo masa jest dosyć syta :-)

      Usuń