Składniki:
- 2 paczki podłużnych biszkoptów firmy SAN (280g)
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 0,5kg Mascarpone
- szczypta soli
- 6 łyżek amaretto
- 2 łyżki kawy
- kakao
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy kawę w 2 szklankach wody, dodajemy amaretto i studzimy.
- W garnku ubijamy białka ze szczyptą soli, a następnie dodajemy łyżkę cukru i dalej ubijamy.
- W drugim garnku ucieramy 4 żółtka z 4 łyżkami cukru. Następnie dodajemy Mascarpone.
- Na końcu dorzucamy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
- Biszkopty maczamy w kawie i wykładamy na dno naczynia. Wylewamy pół masy na biszkopty i posypujemy kakao. Nakładamy drugą warstwę biszkoptów, resztę masy i znowu posypujemy kakao.
- Schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Cześć:) ile szklanek tych z 1 zdjęcia wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńPotrzebuje zrobić około 6:)
Cześć. Wychodzą 4 porcje. Mozna też dodać więcej biszkoptow i zrobić 6 bo masa jest dosyć syta :-)
Usuń