Składniki:
- 2 podudzia z kurczaka
- 200g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1/3 selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- kawałek pora
- 2 małe ziemniaki
- 2 liście kapusty włoskiej
- nieduży kawałek białej kapusty
- kostka rosołowa
- 1 mała śmietana 18%
- sól, pieprz, ziele angielskie, papryka słodka, vegeta
Sposób przygotowania:
- Mięso zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy około 20min.
- Następnie dodajemy kaszę oraz kostkę rosołową i chwilę gotujemy.
- Kroimy warzywa w drobną kostkę i wrzucamy do zupy (bez ziemniaka). Całość gotujemy kolejne 15min.
- Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i znowu chwilę gotujemy.
- Przyprawiamy vegetą, zielem angielskim, pieprzem, solą i odrobiną papryki słodkiej.
- Na końcu dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.
- Całość trwa około 2h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz