Krupnik

 Pożywna zupa na niedzielny obiad.

Składniki:
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 200g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1/3 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • kawałek pora
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • nieduży kawałek białej kapusty
  • kostka rosołowa
  • 1 mała śmietana 18%
  • sól, pieprz, ziele angielskie, papryka słodka, vegeta

Sposób przygotowania:
  1. Mięso zalewamy 3 litrami zimnej wody i gotujemy około 20min.
  2. Następnie dodajemy kaszę oraz kostkę rosołową i chwilę gotujemy.
  3. Kroimy warzywa w drobną kostkę i wrzucamy do zupy (bez ziemniaka). Całość gotujemy kolejne 15min.
  4. Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i znowu chwilę gotujemy.
  5. Przyprawiamy vegetą, zielem angielskim, pieprzem, solą i odrobiną papryki słodkiej.
  6. Na końcu dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.
  7. Całość trwa około 2h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz