Składniki:
- 1kg sera białego półtłustego
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- pół kostki masła (125g)
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
- Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez około 15min.
- Żółtka ucieramy z masłem i cukrem a następnie powoli dodajemy ser, mąkę i cukier waniliowy cały czas miksując.
- Osobno ubijamy pianę z białek.
- Do sera dorzucamy pianę z białek oraz rodzynki i delikatnie mieszamy łyżką.
- Sernik wykładamy do nagrzanego piekarnika do 180C.
- Pieczemy przez 20 min góra dół, a następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 20-30min.
- Po upieczeniu najlepiej, aby sernik studził się powoli w piekarniku, aby za bardzo nie oklapł.
Uwagi:
Ja do pieczenia kupiłam ser z Pątnicy od razu roztarty z masłem, który sprawdził się wyśmienicie.
Genialny przepis po 20 moich nieudanych podejsciach do sernika pierwszy raz wyszedl
OdpowiedzUsuńtaki jak trzeba
Hej!
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś dokładnie napisać, jaki to ser? Albo jakieś zdjęcie z internetu? Byłabym bardzo wdzięczna! Jestem zielona w pieczeniu i boję się, że nie wyjdzie.
A na zdjęciach prezentuje się BARDZO apetycznie!
pozdrawiam!
Ja kupowałam Twaróg Sernikowy Mielony Piątnica - 1kg. Na opakowaniu pisze nie wymaga dodatku masła, więc nie trzeba już osobno dodawać. U mnie sprawdził się rewelacyjnie. Sernik robiłam już parę razy i za każdym razem wyszedł tak samo. Pozdrawiam ;).
UsuńDzięki wielkie, teraz będę wiedzieć, żeby zwrócić uwagę na zapis o maśle :D
UsuńOby ciasto (z Twojego przepisu ) wyszło! :-)